Digital nomads

Image
Želite svoj ured odnijeti na hrvatsku obalu, uživati i pritom nesmetano raditi?

Vjerojatno ste jedna od onih osoba željnih drugačijih iskustava te željni promijeniti svoj 'standardni' ured za onaj po vašoj mjeri. Da biste mirno mogli uživati u svom 'nomadskom' životu u Hrvatskoj, potrebno je znati nekoliko važnih informacija.

Digitalni nomadi sukladno Zakonu o strancima (NN 133/20.) su stranci ili državljani trećih zemalja, koji su zaposleni ili obavljaju poslove putem telekomunikacijske tehnologije iz Republike Hrvatske (RH) za stranu tvrtku ili vlastitu tvrtku koje nisu registrirane na području RH, i ne obavljaju poslove ili pružaju usluge poslodavcima na području RH.

Ukoliko se pronalazite u ovim kriterijima, da biste ostvarili status digitalnog nomada, potrebno je steći navedeni status pri Ministarstvu unutarnjih poslova. Podnošenje zahtjeva za privremeni boravak moguće je putem interneta, a zahtjeve će obrađivati policijska uprava prema mjestu namjeravanog boravka. Više o navedenom te sustavu viza možete pronaći na linku niže.

https://mup.gov.hr/gradjani-281562/moji-dokumenti-281563/stranci-333/privremeni-boravak-u-svrhu-boravka-digitalnih-nomada/286832

Republika Hrvatska među prvim je državama Europe koja je ovaj status uredila u svojim propisima pa tako 'digitalni nomadi' u RH nisu obvezni plaćati porez na dohodak na svoje primitke ostvarene po osnovi obavljanja nesamostalnog rada ili djelatnosti za poslodavca koji nije registriran u RH na temelju stečenog statusa digitalnog nomada u skladu s posebnim propisom. Isto tako 'digitalni nomadi' nisu obvezni prijaviti se za obvezno zdravstveno osiguranje niti plaćati doprinose s te osnove, jer RH priznaje police inozemnih osiguranja, ali posljedično tome sami snose eventualne troškove liječenja u Hrvatskoj.

Budući je status digitalnog nomada moguće urediti najduže na razdoblje do godine dana, zasigurno se pitate što poslije?

U slučaju da vam se život u Hrvatskoj svidi te poželite svoj boravak produžiti, nemojte se brinuti, jer i za vas imamo opcije! Nakon isteka statusa digitalnog nomada daljnji boravak u RH je moguć, ali pod ,alo drugačijim statusom. Kako biste vaš boravak na vrijeme legalizirali te osigurali miran san na hrvatskoj obali i unutrašnjosti, javite nam se da vas pravovremeno uputimo u vaše mogućnosti i obveze!

Niste digitalni nomad već se trajno želite preseliti u Republiku Hrvatsku, biti zaposlen kod stranog poslodavca, a ne znate točno koje su vaše mogućnosti sukladno našem zakonodavstvu? Budite slobodni kontaktirati nas kako bismo zajedno odredili vaše najbolje korake za budućnost!

Dokumenti:

  1. Digitalni nomad osnovni obrazac -  https://digitalnomadscroatia.mup.hr/Pages/Zahtjev

Explore our featured insights

Filter By Filter By
Image
Get in touch
Whatever your question our global team will point you in the right direction
Start the conversation